Украинская зерновая ассоциация
16.02.2017

БАЛАНСИ ПОПИТУ І ПРОПОЗИЦІЇ ОСНОВНИХ ВИДІВ ПРОДОВОЛЬЧИХ РЕСУРСІВ СТАНОМ НА 01.02.2017

16.02.2017

Економічний дискусійний клуб, за результатами засідання міжвідомчої робочої групи, оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.02.2017.

Зерно

Відповідно до попередніх даних Держстату, у 2016 році в Україні було зібрано рекордний врожай зернових культур − майже 66 млн. тонн, що на 9,7% вище попереднього сезону. Із загального обсягу виробництва пшениці зібрано 26,0 млн. тонн (на 1,8% менше, ніж у 2015 році), ячменю − 9,4 млн. тонн (на 13,8% більше), кукурудзи – 28,0 млн. тонн (на 19,9% більше).

Попит внутрішнього ринку у зерні оцінено у 24,4  млн. тонн, із нього на продовольчі потреби спрямовуватиметься майже 6,0 млн. тонн.

За умови формування достатніх для підтримки продовольчої безпеки країни перехідних залишків (5,6 млн. тонн) та ураховуючи попередні дані щодо валового збору зерна, експортні можливості оцінено у 43,7 млн. тонн, із них 16,5 млн. тонн пшениці, 5,3 млн. тонн ячменю та 20,9 млн. тонн кукурудзи. 

Згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−січні поточного маркетингового сезону Україна експортувала 27,1 млн. тонн зерна та продуктів його переробки, що на 12,3% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Із загального обсягу експорту пшениці вивезено 13,0 млн. тонн (на 15,8% більше), ячменю – 4,5 млн. тонн (на 14,1% більше), кукурудзи – 9,2 млн. тонн (на 5,9% більше).

Основними споживачами українського зерна залишаються країни Африки та Азії: пшениці – Єгипет, Індонезія, Індія; ячменю – Саудівська Аравія, Лівія; кукурудзи – Китай, Єгипет.

Олії рослинні

За оцінками, у вересні−січні 2016/2017 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 2 610 тис. тонн олій рослинних, що на 22% більше, ніж у відповідному періоді минулого сезону (у тому числі соняшникової олії вироблено 2 520 тис. тонн).

Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 238 тис. тонн, або 5,6 кг в розрахунку на одну особу.

Експорт склав 2 382 тис. тонн, що на 19% перевищує показник вересня−січня 2015/2016 років.

Більше половини українського експорту олії надійшло на ринки Індії, Китаю та Нідерландів.

Імпорт олій склав 96 тис. тонн («плюс» 9% до відповідного періоду минулого сезону), із нього майже 90% − це пальмова олія, яка імпортується, переважно, з Індонезії.

Молоко

За нашими оцінками, у 2017 році виробництво молока в Україні не перевищить минулорічні обсяги та становитиме 10 300 тис. тонн, що на 1,0% менше, ніж торік.

У поточному році очікується збереження обсягів експорту молочної продукції на практично на рівні 2016 року − у межах 450 тис. тонн. При цьому, внаслідок скорочення власного виробництва молокосировини та стрімкого подорожчання вітчизняних молочних товарів очікується збільшення імпорту у межах 30%. Проте частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні не перевищуватиме 2%.

Споживання молока і молочної продукції населенням у розрахунку на одну особу у 2017 році очікується на рівні 208,5 кг (раціональна норма становить 380 кг).

У січні 2017 року всіма категоріями господарств вироблено 577 тис. тонн молока, що на 0,2% менше, ніж у січні 2016 року. Експортовано молокопродуктів 22 тис. тонн (в 1,7 рази більше), імпортовано – 7 тис. тонн (в 1,3 рази більше).

Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.02.2017 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів скоротилося на 2,8%.

Основними товарними позиціями українського молочного експорту у січні було масло вершкове (55% від загального обсягу), імпорту – сири (78%).

У першому місяці року українська молочна продукція найбільше користувалася попитом у Єгипті, Молдові та Казахстані.

Традиційними постачальниками молокопродуктів в Україну є країни Євросоюзу (Польща, Німеччина, Франція, Фінляндія).

М'ясо

У 2017 році виробництво м’яса всіма категоріями господарств України очікується на рівні 2 370 тис. тонн, або на 2% вище проти минулого року.  Ураховуючи купівельну спроможність населення загальний фонд споживання м’яса та м’ясопродуктів у 2017 році оцінюється у 2 237 тис. тонн, або 52,5 кг у розрахунку на особу (раціональна норма – 80 кг).

Обсяг експорту прогнозується на рівні 320 тис. тонн, що на 6% більше, ніж торік, за рахунок нарощування експорту м’яса птиці. 

Імпорт м’яса та м’ясопродуктів у річному вимірі оцінюється на рівні 196 тис. тонн, або на 8% більше, ніж торік.

У січні 2017 року українськими господарствами вироблено 215 тис. тонн м’яса всіх видів, що на 4% більше порівняно із відповідним місяцем минулого року.

Довідково: за даними статистики, станом на 01.02.2017 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 1,8%, свиней – на 10,5% та птиці –на 1,9%.

Експорт у першому місяці року склав 16  тис. тонн («плюс» 84% до січня 2016 року), імпорт – 13 тис. тонн («мінус» 17%).

Частка м’яса птиці у загальних обсягах експорту становила 50% (11 тис. тонн, або на 57% більше, ніж роком раніше). Найвищим попитом українська птиця у січні ц. р. користувалася в Іраку, ОАЕ та Гонконзі.

М’ясний імпорт, як і в минулому році, здебільшого був представлений свининою та м'ясом птиці. Імпортується м'ясна продукція переважно із Польщі та Нідерландів. Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні у січні 2017 року склала 6,0%.

Цукор

У січні поточного року завершено сезон переробки цукрових буряків врожаю 2016 року. За оперативними даними, у 2016/2017 маркетинговому році  вітчизняними підприємствами вироблено  2 008 тис. тонн цукру, що на 40% більше, ніж у попередньому сезоні.

Таким чином, з урахуванням перехідних залишків минулого сезону (213 тис. тонн) загальна внутрішня пропозиція цукру у поточному маркетинговому році становить 2 223 тис. тонн при внутрішньому попиті на рівні 1 625 тис. тонн.

У вересні-січні поточного маркетингового періоду внутрішнє споживання цукру оцінено у 677 тис. тонн.

Як і роком раніше, імпорт цукру практично відсутній.

При цьому експорт за 5 місяців маркетингового сезону склав 409 тис. тонн проти 17 тис. тонн у відповідному періоді минулого року. Понад 30% експортних поставок (у вартісному виразі) здійснено до Шрі−Ланки, Грузії та Тунісу.

Ураховуючи запаси цукру на початок маркетингового року та його внутрішнє споживання у вересні−січні 2016/2017 МР, розрахункові залишки цукру на 01.02.2017 оцінено у 1 136 тис. тонн.

Картопля

За попередніми даними Держстату, у 2016 році валовий збір картоплі склав 21,7 млн. тонн, що на 4,4% вище, ніж роком раніше. Оскільки близько 98% врожаю вирощено господарствами населення, реалізація картоплі, в основному, зосереджена на організованих та стихійних ринках. 

Відповідно до балансових розрахунків, у 2016 році на продовольче споживання буде спрямовано 5,6 млн. тонн картоплі, тобто з розрахунку 132,1 кг на особу при раціональній нормі 124 кілограми.

На садивний матеріал під цьогорічний врожай використано 5,5 млн. тонн картоплі. Майже 50% від отриманого врожаю спрямовуватиметься на корм, переробку та втрати.

Імпорт та експорт картоплі був присутнім у 2016 році у незначних обсягах (до 10 тис. тонн), що не мало суттєвого впливу на внутрішній ринок.

http://edclub.com.ua/analityka/balansy-popytu-i-propozyciyi-osnovnyh-vydiv-prodovolchyh-resursiv-stanom-na-01022017

ПриложениеРазмер
balansy_1_2017.pdf749.65 кб

Последние поступления


Курсы НБУ на сегодня
Курсы НБУ на сегодня
Курсы НБУ на сегодня